|
SA-MP 0.3.DL, a PSi. |
critical

Wylogowany Nazwa nicku: [PSi]critical
|
Wysłany: 2018-05-16, 22:44 SA-MP 0.3.DL, a PSi.
|
|
|
Witam. Jak może niektórzy wiedzą, w listopadzie SA-MP doczekał się aktualizacji oznaczonej wpierw numerem 0.3.8, która miała być następcą wersji 0.3.7. Później przekształcono to w oddzielną wersję SA-MP - 0.3.DL.
| Kod: | | http://forum.sa-mp.com/showthread.php?t=648633 |
Aktualizacja ta daje możliwość implementacji na serwerze dla wszystkich graczy nowych modeli, tekstur oraz skinów. Można je również stosować w TextDrawach, co pozwala na tworzenie ładnych interfejsów na serwerze i nie tylko.
Tuż przed wydaniem wersji 0.3.8 zacząłem tworzyć prototyp multijęzycznego serwera RPG. W momencie, gdy wyszła nowa wersja, przepisałem go na nowo wykorzystując praktycznie w pełni możliwości nowego SA-MP. Udało mi się stworzyć interfejs serwera, który nie był jeszcze nigdzie spotykany i który przy większym nakładzie pracy mógł dorównać nawet MTA.
Poniżej wstawiam album z przykładowymi screenami z prototypu mojego serwera RPG: orange/diamondRPG.
https://imgur.com/a/HzHoYGQ (Serwer ten nigdy nie ujrzał światła dziennego z powodu braku funduszy na jego utrzymanie, więc nie jest to żadna forma reklamy. Są to screeny archiwalne).
Jakie są Wasze opinie na temat tej wersji? Czy chcielibyście, aby PSi w przyszłości zostało przeniesione na tą wersję, aby uzyskać możliwość np. dodania zwierząt do gry? A może odświeżylibyśmy szatę graficzną serwera, dodając zamiast biało-niebieskiego loga serwera w lewym dolnym rogu pełnoprawne logo z forum? PSi doznałoby mocnego odmłodzenia - w sumie żaden polski serwer DM nie korzysta jeszcze z nowej wersji SA:MP. Jednakże PSi mogłoby stracić przez to swój klimat, lecz zyskałoby ogromne możliwości do rozwoju w przyszłości.
Poniżej przedstawiam jeszcze kilka filmów z mojego prototypowego projektu, które pokazują m.in. możliwości właśnie nowej wersji SA:MP:
| Kod: | | https://www.youtube.com/watch?v=dm8YI6pPbHo | Vice City w SA:MP.
| Kod: | | https://www.youtube.com/watch?v=4g2xGWMngmo | Przykład interfejsu, jaki można stworzyć na nowej wersji SA:MP.
| Kod: | | https://www.youtube.com/watch?v=GOELVXhsvuc | Ekran ładowania/wczytywania obiektów.
Potraktujcie ten temat jako swobodną dyskusję, gdyż jest w OFF-Topicu. Z chęcią porozmawiam z Wami na temat tej wersji, ale posłucham też Waszych opinii. Może niektórzy nawet nie słyszeli o takiej wersji SA:MP, a teraz się dowiedzieli i są zainteresowani. |
|
|
|
Copyright © 2017 - - Polski Serwer Imprezy - Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody Administracji i autorów tematów/postów jest zabronione!
|
|
|
|
|
 |
DontCryBaby

Wylogowany Dołączył: 05 Maj 2018 Posty: 13
|
Wysłany: 2018-05-16, 22:54
|
|
|
Wiedziałem o tej wersji. Na razie trzeba sie zajac aktualna wersja a jak wszystko bedzie dopracowane to wtedy mozna myslec dalej. Ale jest tez minus tej wersji - (chyba) jest mniej popularna i malo nowych graczy pojawiloby sie na serwerze.
Ta wersja ma duuuzy potencjal, ale trzeba tez wlozyc duzo pracy zeby dograc wszystkie modyfikacje i pliki serwerowe. |
|
|
|
Copyright © 2017 - - Polski Serwer Imprezy - Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody Administracji i autorów tematów/postów jest zabronione!
|
|
|
|
|
 |
critical

|
Wysłany: 2018-05-16, 22:59
|
|
|
| DontCryBaby, nie napisałem, że trzeba się od razu przenosić. Zasugerowałem tylko, że można by się przenieść przyszłości, bo GM musiałby być w pełni kompatybilny z nową wersją. Musiałoby to też być ogłoszone z co najmniej kilkutygodniowym wyprzedzeniem, żeby przygotować graczy na to. Trzeba też patrzeć na to, że na 0.3.DL mamy zupełnie odrębną listę serwerów. PSi ma aktualnie stałe osoby, a takie odświeżenie serwera pokazując, że SA:MP może być w miarę nowoczesny oraz nie musi tak bardzo odstawać od MTA może przyciągnąć nowych graczy. Dodam, że nie musiałbym od razu wprowadzać nie wiadomo jakiej rewolucji, zacząłbym wpierw od po prostu aktualizacji samego GM do nowej wersji, bez wprowadzania nowych tekstur, grafik itd. Dlatego też czekam na Wasze opinie. |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Kisame.

Wylogowany Dołączył: 21 Gru 2017 Posty: 13
|
Wysłany: 2018-05-16, 23:14
|
|
|
| Dla mnie jak najbardziej na TAK. Nowa wersja prezentuje się naprawdę obiecująco i z pewnością doda dużo dobrego do rozgrywki. Trzeba się tylko nad tym mocno zastanowić i przygotować się na przeniesienie. |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Golden.

Wylogowany Nazwa nicku: [ODR]Golden.
|
Wysłany: 2018-05-16, 23:18
|
|
|
| Mi osobiście strasznie się to podoba, mógłbyś dać wówczas popis umiejętności i dodać dużo ciekawych elementów urozmaicających rozgrywkę. Odwiedzenie Vice City? Brzmi strasznie zachęcająco tak jak widok wszelakich animacji czy nawet ten loading screen. Bardzo dobra inicjatywa, jestem w stu procentach za. |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Robokop500
Vice Head Admin

Wylogowany Nazwa nicku: PSI.Robokop500.SPT
|
Wysłany: 2018-05-17, 00:00
|
|
|
Miło było zostać testerem tego critical projektu i dużo możliwości było można zrobić na serwerze tylko trzeba zareklamować tego sampa bo mało osób go zna ale jestem na TAK |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Powell

Wylogowany Wiek: 28 Dołączył: 23 Lip 2017 Posty: 71 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2018-05-17, 00:16
|
|
|
| critical, kozak to wygląda, działaj byku. |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
pBartnik
Administrator Developer forum

Wylogowany Nazwa nicku: [PSi].pBartnik
|
Wysłany: 2018-05-17, 11:59
|
|
|
Musiałbym z grafikiem pogadać aby to fajnie ułożył ;d Ogólnie jestem na Tak |
|
|
Status: Wracamy!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Inferno.
Just Business

Wylogowany Nazwa nicku: Inferno.
|
Wysłany: 2018-05-17, 14:41
|
|
|
DontCryBaby, wersja jest bardziej popularna wśród graczy RolePlay. Tak jak wspomniał critical, prawdopodobnie nie ma jeszcze servera DM na tej wersji gry, więc Bóg jeden wie jakie skutki mogłoby mieć przeniesienie PSi na ową wersję.
Ze swojej strony powiem, że długo grywałem na niej, jeszcze kiedy nie było ona w pełni gotowa i była wersją "0.3.8" i powiem, że można zajebiste rzeczy na niej robić, w tym nawet i Vice City |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
critical

|
Wysłany: 2018-05-17, 19:31
|
|
|
Przykład wykorzystania 0.3.DL na PSi:
Proszę ocenić. |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Szatan

Wylogowany Nazwa nicku: PSi.Szatan.BS.SPT
|
Wysłany: 2018-05-17, 19:40
|
|
|
| Moim zdaniem wygląda jak wyjęte z jakiegoś tutorialu gothica xd ale wygląda czytelnie. Przydałby się też licznik czasu ile sekund zostało do wyrzucenia jeśli się nie wciśnie. |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
critical

|
Wysłany: 2018-05-17, 19:58
|
|
|
Szatan, oceń teraz.
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Szatan

Wylogowany Nazwa nicku: PSi.Szatan.BS.SPT
|
Wysłany: 2018-05-17, 20:01
|
|
|
Wygląda w porządku. Wiem, że troche mało informacji w ten sposób Ci przekazuję ale serio nie mam żadnych zastrzeżeń - jest w porządku |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
FeueR

Wylogowany Dołączył: 17 Lip 2017 Posty: 125
|
Wysłany: 2018-05-17, 20:23
|
|
|
| critical, wyśrodkuj to Y i będzie lux. |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Mr.A.

Wylogowany Nazwa nicku: Mr.A.
|
Wysłany: 2018-05-17, 21:42
|
|
|
Bardzo ciekawa propozycja critical.
Jeśli chciałbyś wprowadzić tą aktualizację na sewer, na Twoim miejscu zacząłbym małymi kroczkami od zmiany szaty graficznej, z tego względu, że nic ona nie zmienia w rozrywce, a jedynie cieszy oko grającego.
Ogólnie proponowałbym zachować stare elementy PSi, chociażby /tr1-4 i inne systemy, które sprawiają starym wyjadaczom frajdę.
Omawiana przez Ciebie wersja dałaby serwerowi PSi sporo innowacji. Skoro możesz dodać textury, wgrać modele, to czemu by nie dodać /tr5? Może polegałoby to na karmieniu zwierząt w jakimś schronisku? Lub może jakieś polowanie w lesie, aby zdobyć cenną skórę, z której moglibyśmy wytworzyć przykładowo jakiś mebel/przedmiot do mieszkania? A może jakaś rywalizacja na torze wyścigowym? Zasiadając za kółkiem jakiegoś nissana?
Lub możliwość polatania innym modelem rustlera?
Obawiając się o starych graczy, że np. odejdą z serwera przez diametralne zmiany, proponuję w ustawieniach konta dać możliwość grającym np. przełączania się między interfejsami (o ile jest to możliwe), po zatwierdzeniu zmiany, serwer może prosiłby o ponowne dołączenie.
System AFK i jego wygląd na nowej wersji, jak dla mnie wygląda bardzo dobrze. Proponuje dodać timer, który odpowiadałby za odliczanie czasu jaki mamy na wciśnięcie danego przycisku, aby potwierdzić naszą obecność.
Kończąc swoją wypowiedź, jestem na TAK. Przydałoby się odświeżenie serwera. |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|