|
Szukam nowego CPU oraz GPU! |
Mr.A.

Wylogowany Nazwa nicku: Mr.A.
|
Wysłany: 2018-03-28, 19:31 Szukam nowego CPU oraz GPU!
|
|
|
Witam, ostatnio myślę nad zmianą CPU w komputerze.
Obecnie posiadam płytę główną Gigabyte H61M-D2 (rev 2.0).
Mój obecny CPU - Intel Pentium G860 dual core 3,00GHz socket LGA1155.
Czy jest ktoś w stanie polecić mi nowy procesor ? Budżet ~700zł.
Aktualnie myślę nad zakupem i5 2500k (czy to dobry wybór?).
Komputer używam do różnych rzeczy, najczęściej do grania, aczkolwiek jeśli mam czas zajmuje się grafiką w ps i jakimś tam programowaniem czy pisaniem stron internetowych. Nie jestem człowiekiem wymagającym, nie gram w najnowsze tytuły i nie gram często, aczkolwiek chwyci mnie czasem na jakiś noszy tytuł.
Być może polecacie zmienić coś innego niż CPU?
Moje parametry komputera:
Płyta Główna: Gigabyte H61M-D2 (rev 2.0).
CPU: Intel Pentium G860 2x3,00GHz.
GPU: Nvidia GT630 2GB (DDR3).
RAM: 8GB (DDR3).
Chipset: Intel Sandy Bridge Rev.09.
2 Dyski: 1TB i 500GB HDD.
---------
Info:
Budżet ~700zł.
Rozmyślam nad i5 2500k.
Proszę o nie wyśmiewanie się ze mnie etc. ponieważ nie mam mega wielkiej wiedzy, ale zdaje sobie sprawę, że mój komputer ma stare podzespoły (ale ciesze się, że wszystko śmiga jak należy). |
|
|
|
Copyright © 2017 - - Polski Serwer Imprezy - Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody Administracji i autorów tematów/postów jest zabronione!
|
|
|
|
|
 |
Hosted

Wylogowany Dołączył: 16 Lip 2017 Posty: 13
|
Wysłany: 2018-03-29, 15:53
|
|
|
| Jak bardziej na rendery komputer używasz to weź sobie i7 2600 a nie i5 2600k bez K bo na tej plycie i tak go nie podkręcisz, o ile jakies sensowne chlodzenie masz, bo ta i7 ma pod 90w tdp, choć bez kręcenia pewnie daje rade z boxem. |
|
|
|
Copyright © 2017 - - Polski Serwer Imprezy - Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody Administracji i autorów tematów/postów jest zabronione!
|
|
|
|
|
 |
Mr.A.

|
Wysłany: 2018-03-29, 18:50
|
|
|
Nie szukam precesorów specjalnie pod podkręcanie.
Co do proponowanego CPU i7, to również posiada 95 W TDP jak i5 (taka mała uwaga).
Dziękuje za propozycję, obczaję. |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Hosted

|
Wysłany: 2018-03-30, 16:05
|
|
|
| No to bardziej będzie sie opłacało brac tą i7 2600 bo to i tak uzywane za 400-450zl kupi. A to że nie szukasz to wiem ale z odblokowanym mnoznikiem placisz wiecej chyba a i tak nie wykorzystasz tego. |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Mr.A.

|
Wysłany: 2018-03-30, 20:19
|
|
|
Dzięki za propozycję.
Aktualnie myślę nad kupnem nowej karty graficznej. Ponieważ chcę kupić na start GPU, a przy uzbieraniu większej kwoty zainwestować w CPU. Co do RAM, to obecnie 8GB w zupełności mi wystarczy. (wydaje mi się, że Radeon RX550, to nie jest, aż tak zły wybór. Tak wgl. pierwszy raz miałbym coś od AMD w komputerze ).
Jest może ktoś jeszcze, kto mógłby się wypowiedzieć na temat GPU lub/i CPU? |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Hosted

|
Wysłany: 2018-03-31, 12:45
|
|
|
Jakbym mial brac 550 a gtx1050 to wziąłbym 1050, ale ceny są i tak zawyzone wiec sie nie oplaca moim zdaniem tych kart za te pieniądze, rx550 jest slaba a kosztuje 500zl.
Zalezy w co grasz, jak grasz w gry bardziej to kup tanszy procek za 300zl np i5 3470 i gtx1050ti za 700zl kupi a jak nie to trzeba troche poczekac i moze ceny pojdą w dol, najlepszy kompromis. |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Mr.A.

|
Wysłany: 2018-04-06, 20:13
|
|
|
Jeśli chodzi o GPU, to najlepiej aby szyna była powyżej 128 bitów, ponieważ posiadam 24' monitor FullHD; przeglądałem sobie internety i znalazłem:
GeForce GTX 970 4GB. Czy waszym zdaniem karta się nadaje?
Ostatnio sobie myślałem i najbardziej chciałbym zagrać w gry Far Cry 5, BF1, CoD WW2. |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Hosted

|
Wysłany: 2018-04-07, 20:31
|
|
|
| Mozesz kupić ale nie będziesz miał na to gwarancji i nie masz pewnosci ze nie byla jezdzona np w koparce, a taki nowy zotac np ma 5 lat gwarancji. Procesor uzywany mozna kupować bez obaw, karte graficzną już nie bardzo. |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Mr.A.

|
Wysłany: 2018-04-10, 16:03
|
|
|
Postanowiłem zakupić PS4, więc gdy będzie mi się chciało w coś grać, zagram na pleju bez obaw o płynność. Komputer zatem pozostawiam sobie taki jaki aktualnie posiadam, ponieważ nie potrzebuje mega sporej mocy obliczeniowej do pisania stron internetowych.
Dziękuje bardzo Hosted za pomoc.
Myślę, że temat można zamknąć. |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
pBartnik
Administrator Developer forum

Wylogowany Nazwa nicku: [PSi].pBartnik
|
Wysłany: 2018-04-10, 22:24
|
|
|
Twój temat został zamknięty! |
|
|
Status: Wracamy!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|